top of page
חיפוש

שעון החול של צדק ארגוני




צדק ארגוני, ניהול המאוזן ומניעת כשלים ניהוליים


צדק. מונח שמשמש אותנו כמעט מיד יום. יש צדק , אין צדק. צדק משפטי , צדק סוציאלי , צדק כלכלי.

ולמרות העובדה שמדובר על חלק מחיי היום יום של כולנו , התחוור לי לאחרונה כי במקומות רבים קיימות תפיסות שונות של המונח "צדק".

ההשפעה של תפיסת הצדק הארגוני על התנהגויות שונות בארגון אדירה. תפיסה בעייתית של הצדק הארגוני על ידי עובדים עלולה להכשיל ארגונים בתחומים רבים באופן שהארגון כלל אינו מודע לו.

נשמע קצת מסובך אולי? אז הנה הסבר קצר.

צדק ארגוני מתייחס לשיפוט הסובייקטיבי של עובדים לגבי ההוגנות בארגון. האופן שבה נתפסת אצלם ההוגנות בארגון משפיעה על האופן שבו הם חשים כלפי הארגון.

אם למשל עובד מרגיש שהוא מוערך פחות מעובד אחר , בעיניו זהו חוסר צדק. בעיניו יש כשל בהתנהלות ההוגנת של הארגון מולו. עובד כזה צפוי להיות נרגן , מדוכדך , מתוסכל , ופחות מחובר לארגון. ככלל,

עובדים מגיבים באופן שונה, כל אחד בהתאם לתפיסת הצדק הארגונית שלו, ובכך משפיעים כמכלול על תפוקת ויעילות הארגון.

ישנם תתי סוגים רבים של צדק ארגוני.

צדק חלוקתי – האופן שבו מחולקים משאבי הארגון ותחומי האחריות לעובדים השונים והאם העובד מרגיש שהוא מקבל את החלק לו הוא זכאי על פי תפיסתו.

צדק תהליכי – כיצד מתנהל הארגון מול עובדים שונים וכיצד נתפסים אצלם תהליכי העבודה הרבים.

צדק אינטראקטיבי- מודד את צורת האינטראקציה עם עובדים.

וישנן עוד הגדרות רבות ומגוונות. לא משנה על איזה תת קבוצה מדובר, כשמדובר בצדק ארגוני, כל אחד מן ההיבטים הללו הוא בר השפעה מהותית על הארגון.

תפיסת חוסר צדק ארגוני מייצרת כמעט באופן חד ערכי, תקלות ארגוניות.

חוסר צודק מתורגם לא אחת לתחושות של קיפוח, חוסר הערכה, העדפת האחר, אפליה, תגמול חסר, תחושות שגוררות ירידה במוטיבציה, תחלופת עובדים , ירידה בתפוקות, חיכוכים בין עובדים , ירידה באפקטיביות ביצועי הנהלה ועוד.


חוסר צדק ארגוני עלול ליצור בארגון אפקט של פצצת זמן. שעון חול שמופעל בלי שמישהו בארגון שם לכך לב. פעילות שמבעבעת מתחת לפני השטח באופן בלתי מורגש כמעט עד.... לפיצוץ. נטישת עובדים, אבדן תפוקה, ירידת ביצועים. כשלים. המניעה אפשרית ויעילה. התיקון שאחרי , מורכב יקר ומסובך.


על מנת להבטיח שארגון אינו מחביא בתוכו מוקשים כאלה תהליך איזון הצדק הארגוני מחייב ליווי צמוד של מערכי הניהול הבכיר בארגון.

הבעיה היא שניהול צדק חברתי כמוהו כהליכה על חבל מעל תהום.

שיווי המשקל והאיזון נדרשים בכל צעד, עלולים להיות למופרים בכל צעד, וכל מעידה עלולה להיות הרת גורל. לכן הניטור השוטף כל כך חשוב. ארגון נדרש לבנות את תשתיותיו כך שיבטיחו מינימום זעזועים ומקסימום איזון , תהליך שדורש מיומנות גבוה מאד בתחום. ישנן תובנות רבות שיכולות לסייע בבניה של צדק ארגוני בנהן למשל העובדה שמחקרים מוכחים כי עובדים תופסים תהליכים וארגונים כהוגנים יותר ככל שיכולת ההשפעה שלהם על התהליכים הללו גדלה , אבל ישנם כמובן רכיבים רבים נוספים שיש לקחת בחשבון על מנת לוודא שהאיזון הזה אכן, נשמר.

ארגון שישכיל ליצור מציאות ארגונית בה תפיסת הצדק גבוהה ואתה תחושת ההוגנות הרחבה,

מגדיל באופן דרמטי את סיכויי הצלחתו ונמנע מהצורך לתקן קלקולים רבים שיחסכו ממנו במהלך הדרך.


פתרונות נכונים יאפשרו איזון בתפיסת ההוגנות של העובדים את כלל היבטי הצדק הארגוני.


אל תחכו למחר. איזון של צדק ארגוני נדרש לארגון כמו ניטור שוטף של פעימות בחולה לב.



לפרטים נוספים והתאמת הפתרון לארגון שלכם ניתן לפנות ל: joab@thespotlightsystem.com





60 צפיות0 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול
bottom of page